Home | Contact | Voorstellen | Download bestelling
Winkelwagen
Liedjes
Lesidee
Workshop
Muziekles Rijen
Gratis
Doe het zelf gitaarmethode voor groepsleerkrachten

Loop je al jaren met het plan om gitaar te leren spelen om de kinderen uit je groep te kunnen begeleiden? Hier volgt een supertip: Een doe het zelf gitaarmethode voor groepsleerkrachten: 'De kracht van de gitaar'!

Akkoorden bij de bekende kinderliedjes

Het boek is geschreven door een groepsleerkracht en dat merk je meteen. Het is heel laagdrempelig. Je hoeft er absoluut geen noten voor te kunnen lezen. Je wordt stap voor stap begeleid in het spelen van de meest voorkomende akkoorden. Met foto's, tekeningen en stapsgewijze omschrijving (de wijsvinger komt op het de tweede snaar in het eerste vakje en de middelvingers op de vierde snaar in het tweede hokje etc.) zie je al snel wat de bedoeling is. Het boek bevat teksten met daarboven de akkoorden van talloze bekende kinderliedjes als 'wij maken een kringetje', 'ze kunnen zeggen wat ze willen' en 'mijn tantes bloes'. Er zit een meespeel CD bij die traag is ingezongen en ingespeeld. Zo kun je gemakkelijk meespelen. Achter in het boek staan ook een aantal bekende popliedjes als 'Dit is een nacht' van Guus Meeuwes of 'Dat ik je mis' van Maaike Ouboter. Het is een mix van eenvoudige bekende liedjes van Vlaams en Nederlandse artiesten.

Ik ben er zelf ook mee aan de slag gegaan om het eens te ervaren! Twintig jaar geleden heb ik eens een poging gedaan om het gitaarspel onder de knie te krijgen maar dat mislukte door gebrek aan inzet. Ik ben van huis uit een blazer en heb me ook al vroeg bekwaamd op piano en accordeon. Van gitaar kreeg ik kramp in mijn veel te kleine handen! Nu ben ik toch maar weer eens een poging gaan wagen...

Geen noten lezen, alleen maar letters!

Tja, kramp krijg je de eerste tijd dus echt wel! Na een aantal dagen had ik wat eelt op de vingers staan en ging het wat gemakkelijker! Maar na wat gezwoeg lukte het me om binnen een paar dagen een paar mooie akkoorden te produceren. De beschrijving in het boek was heel duidelijk en ik denk dat het voor de meeste leerkrachten zeer prettig is dat er geen notenschrift bij staat. Dat leidt alleen maar af. Zelf miste ik het wel een beetje omdat ik niet alle liedjes uit het boek kende. Ik moest dan eerst de CD opzetten om de melodie te leren. Als je met dit boek aan de slag gaat, dan kom je er al snel achter dat je maar een paar akkoorden hoeft te kunnen spelen om een liedje te kunnen begeleiden.

Ukelele spelen heb je zo onder de knie!

Ik werd eigenlijk nog het meest geïnspireerd door een bladzijde met ukulele akkoorden achter in het boek. Dat zag er eenvoudig uit: Ik kocht een ukulele en ging aan de slag. Binnen vijf minuten kon ik ongeveer de helft van de liedjes uit het boek begeleiden op dit grappige minigitaartje. De kinderen waar ik mee werk vonden het geweldig en zongen uit volle borst mee.

Toch geef ik wel het advies om naast dit doe-het-zelf boek ook een cursus 'gitaar in de klas' te volgen. Het is toch wel handig als iemand even beoordeelt of je houding goed is e.d.

Maak je muziekles leuker

Kortom: Koop dit boek en een gitaar (of een Ukelele). Voor wie nog twijfelt: bekijk de instructiefilm op www.gitaarboekvoorbeginners.be! En denk je dat je niet goed kan zingen? Lees dan de blog 'Iedereen kan zingen!.
2015-03-15, Liesbeth van den Berg

Delen op:

Algemene voorwaarden Lekker zingen producties | K.v.K. 17222107