Home | Contact | Voorstellen | Download bestelling
Winkelwagen
Liedjes
Lesidee
Workshop
Muziekles Rijen
Gratis
Iedereen kan zingen, juf en meester!

Ja je leest het goed. Iedereen, ik herhaal, iedereen kan zingen. Wat heb jij te horen gekregen dat je denkt dat jij dat niet zou kunnen. Als je als juf of meester voor de klas staat, ga ik er voor het gemak even van uit dat je spreekstem goed werkt. Klopt dat? Dan is er fysiologisch gezien niets wat zingen in de weg staat.

Heb je ooit als kind te horen gekregen: stop jij maar met zingen of doe jij maar even niet mee of wat zing jij hard of je zingt te laag. Of iets vergelijkbaars? Dan kan ik je bij deze zeggen. Het ligt niet bij jou dat je bent gestopt met zingen. Je hebt je een projectie van een ander eigen gemaakt. Ben je klaar voor verandering daarvan? Welkom in deze blog! Kies vandaag voor de mogelijkheid.

Zingen gaat over geluid maken. Ja, je leest het goed. Geluid maken: als je nu deze zin nog eens leest. Doe dat dan hardop. Heel goed. Lees hem nog eens hardop maar dan wat langzamer (meer uitgerekt). Heel goed en lees hem nog eens alsof je in een slowmotion film moet spreken. Hoor je dat je al in de buurt van zingen komt? Zingen is een verlengde van spreken: je rekt de woorden op. Wat volgt is melodie. Dat toevoegen van melodie is iets wat je van nature doet juf en meester. Echt? Ja echt, je leest toch ook boeken voor? Als je een boek voorleest, zeker voor kinderen, dan ontkom je niet aan melodie. Dus alle ingrediënten heb je al binnen. Next step...

Doen!

Doen? Eh...

Ja, DOEN!

Hoe? Simpel: pak een lied wat je elk jaar wel een aantal keren zingt: bijvoorbeeld lang zal ze leven. Dat heb je weleens gezongen hè? Ik hoor je denken: moet ik zomaar beginnen? Tip: vraag aan een kind in de klas of hij/zij het lied een keer wilt voorzingen. Kijk, nu krijg je de juiste toonhoogte cadeau van het kind. Want lieve juf en meester: kinderen zingen in een heel andere toonhoogte dan wij volwassenen. En als we al proberen een keer met de klas te zingen en we zetten veel te laag in: dan KUNNEN die kinderen niet anders dan zacht meezingen, hoe graag ze ook harder en uit volle borst zouden willen. Je zou dan bijna willen opgeven. Gelukkig weet je dat nu te omzeilen. Kinderen die graag zingen, doen dat met liefde uit volle borst. Laat hen de hulp zijn die je zo goed kunt gebruiken.

En het leuke aspect van zingen met kinderen is dat ze geen oordeel hebben. Dus als je ergens kunt beginnen met het her-ontdekken van je zangstem, doe dat dan in de veilige omgeving van die prachtige kinderen! Na lang zal ze leven kan je je repertoire uitbouwen door de zin die je voor het volgende werkje zou willen uitspreken, uit te rekken en op melodie te zingen. Tip: ook hier kan je weer een kind vragen: wil jij zingen voor de andere kinderen dat we nu (bijvoorbeeld) naar buiten gaan. Kinderen maken niets moeilijker dan nodig. Jij hebt je inspiratie. En mocht je de zin kwijt raken, geen nood: verzin een nieuwe zin, of vraag een ander kind. Zo wordt het een mooi interactief spel. Spelen met de kinderen, de muziek, de zinnen, de stem en het ZINGEN. Iedereen kan zingen: maak vandaag nog het begin. Veel plezier!

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van je stem? Neem dan contact op met mij, ik help je graag verder. www.daniellezingt.nl

2014-11-30, Daniƫlle Lous

Delen op:

Algemene voorwaarden Lekker zingen producties | K.v.K. 17222107